Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag.

Wat kan yoga voor je betekenen?

In de meeste gevallen leven we erg naar buiten gericht en lopen onszelf voorbij onopgemerkt, tot dat het te laat is. We reageren veelal onbewust op de talloze prikkels die op ons afkomen. Dit kost erg veel energie en vaak kunnen we ons daardoor ontevreden en uitgeput voelen. We hebben dan het gevoel dat we geleefd worden en niet aan onszelf toekomen. Door toe te geven aan al die prikkels zijn we vervreemd geraakt van wie we werkelijk zijn.

 

Door het beoefenen van yoga wordt je begeleid naar een gebalanceerde stijl van leven. Je begrijpt jezelf beter als persoonlijk, uniek individu en niet degene die aan de eisen van de maatschappij moet voldoen. Yoga is net als een gebruiksaanwijzing, het geeft je tips en bereid je voor op de dag. Wat op jouw levenspad komt beleef je bewuster en met voldoening. Alleen ervaring en openheid helpen je het fundament voor een sterkere basis van het bewustzijn te creëren.

Yogavormen die je bij Vitalia health kunt volgen:

Yin (recharge) yoga

de helende meditatieve reis naar binnen. Yin yoga werkt in op de dieper geleden weefsel, die yin zijn, zoals banden, pezen, gewrichten en bindweefsel. Deze weefsels zijn stugger dan spieren. Daarom blijven wij extra lang (2-5min.) in een houding, ondersteund door kussens en dekens, en hebben meer tijd om ons aan de houding over te geven. De combinatie ademhaling en zwaartekracht helpt ons in deze situatie om een diepere stretch te creëren.

Geniet van de stilte die het met zich meebrengt.  Deze vorm van yoga is wel een uitdaging voor wie gewend is aan zweten op z’n matje!

Deze les wordt gegeven door Natalia Hermans.

Hatha yoga

Bestaat uit hoofdingrediënten zoals statische lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama’s). Asana staat voor lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Deze les wordt gegeven door Natalia Hermans.

Vinyasa

De benaming komt vanuit het Sanskriet en betekent ‘op een speciale manier’ (vi) ‘plaatsen’ (Nyasa). De stijl stamt af van Ashtanga Vinyasa yoga. Het verschil zit hem in de vaste sets houdingen die Pattabi Jois voor ogen had bij Ashtanga yoga. Het is een dynamische vorm van yoga.  Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: je kunt het beste voor je zien als coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een sequens.

Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis van Vinyasa, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana’s, om variatie binnen de flow toe te kunnen passen.

Het positieve effect op het lichaam kan op veel verschillende niveaus worden ervaren. Vinyasa wordt soms benoemd als yoga in aerobic stijl, vanwege de warmte die er binnen het spiermetabolisme ontstaat. Dat is waarom je alles er zo lekker uit kunt zweten tijdens een Vinyasa les: je geeft je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren en je huid krijgt een gezonde glans.

Deze les wordt gegeven door Natalia Hermans.

Easy Flow Yoga

Easy Flow is een zeer rustige vorm van yoga die is afgeleid van de Ashtanga Yoga. Typerend is de zachte de vrije benadering van de houdingen. De lessen zijn meer op de ontspanning gericht hierdoor is de belasting voor het lichaam beperkt en zijn de lessen fijn voor beginners maar ook voor gevorderde om te verdiepen. De houdingen gaan vloeiend in elkaar over dit is anders dan bv bij de Hatha yoga. Door de rustige benadering is de Easy Flow ook ideaal voor als je herstellend ergens van bent, burn-out klachten hebt of wat ouder bent bv.

Yoga Swing (Hangmatyoga)

Je kunt Yoga doen in deze kleurrijke hangmat en de zwaartekracht laten vervallen. YogaSwing helpt, steunt en verlegt de grenzen die je lichaam heeft. Wat je op de mat niet kunt, kun je wel met de YogaSwing doen. YogaSwing bekend als anti-gravity yoga, aerial yoga, inversion therapy, yoga trapeze, hangmatyoga, fly yoga. Met de YogaSwing kun je in alle richtingen werken: verticaal, horizontaal, laag bij de grond, hoog in de lucht, met twee of alleen…..

Het spelelement maakt YogaSwing zo leuk en uitdagend. Door het kind in jezelf te ontwaken, wordt alles lichter en makkelijker. Zonder angst, loslaten, zweven, schommelen en ondersteboven hangen. Heel gezond voor verse bloedtoevoer naar de hersenen. Tijdens de beoefening van YogaSwing komt alles op schaal: kracht, balans, ontspanning, souplesse, plezier.

Talloze voordelen: versterkt spieren, vermindert nek-, rug- en knieklachten, bevordert bloedsomloop, stabiliseert bloeddruk, hormoonhuishouding, versterkt evenwichtsorganen, werkt weldadig bij gewrichtsklachten enz.

Deze les wordt gegeven door Natalia Hermans.

Zen Meditatie

Een zen meditatie is een zeer oude vorm van mediteren die ongeveer 2500 jaar teruggaat. De bedoeling van een zen meditatie is dat je even aan helemaal niets moet denken. Je gaat als het ware je hersens even “uit” zetten.

Het is heel belangrijk dat je mediteren een eerlijke kans van slagen geeft. Als je de meditatie namelijk maar één of twee keer uitvoert, zal je de positieve effecten er niet van merken. Deze ga je pas merken als je dagelijks mediteert en dit ook een paar weken zo niet maanden volhoudt.

Door het ervaren vind je eigen stijl die bij je past:)